Energiezuiniger wonen. Goed voor het milieu en je portemonnee. Een actueel onderwerp. Ik geef je 14 simpele tips!
Wekelijks zie je berichten over ons hoge energiekosten langskomen op het nieuws. Helaas kunnen we nu niks doen op de huidige energieprijzen maar door zuinig om te gaan met energie help je het klimaat een handje én kun je de pijn misschien iets verzachten. Hier 14 simpele tips om op de grootste energievreters stroom te besparen. We delen ze op in categorieën: verwarming, licht & apparaten en waterverbruik.
Je verwarming
1. Laat jouw C.V.-ketel regelmatig onderhouden, ook net zo veilig.
2. Zorg ervoor dat je radiatoren goed doorlopen en dat ze hun warmte kwijt kunnen.
3. Houd de temperatuur in huis zo laag mogelijk en trek een trui aan. Iedere graad minder kan je ongeveer 50 euro per jaar besparen.
4. Voorkom tocht en plaats een tochtstrip bij je voordeur. Zo blijft de warmte binnen.
Je licht en apparaten
5. Je koelkast. Zorg dat je hem handig inricht zodat hij niet lang open hoeft en zorg dat hij goed sluit.
6. Je vriezer. Het is verstandig regelmatig je vriezer te ontdooien. Een ijslaagje van meer dan twee mm op het vrieselement betekent 10 % meer stroomverbruik!
7. Wil je iets uit de vriezer ontdooien? Zet het dan in de koelkast, zo hoeft je koelkast weer minder hard te werken.
8. Zet je computer zoveel mogelijk uit. Het is een misverstand dat het herhaaldelijk aan en uit zetten van computers slecht is.
9. Zorg dat je geen gloeilampen meer gebruikt. Vervang alle gloeilampen in huis door energiezuinige ledlampen en bespaar tientallen euro’s per jaar op stroom. Laat verlichting bovendien niet onnodig aan staan, ook al heb je zuinige lampen.
10. Heb je een ecostand? Gebruik hem! Voor de wasmachine, de computer en de afwasmachine.
11. Haal je stekkers uit het stopcontact. Veel apparaten kun je alleen volledig uitschakelen door de stekker uit het stopcontact te trekken. Het gaat met name om de televisie, computer en stereo en keukenapparatuur.
Je waterverbruik
12. Douche korter. Er komt zo’n 10/15 liter water per minuut uit de kraan. Het levert dus veel op als je dagelijks een minuut korter zou douchen. Of koop een waterbesparende douchekop.
13. Was op een lagere temperatuur. Wassen op 30 graden is de helft goedkoper dan op 60 graden en een kwart goedkoper dan op 40 graden. De wasmachine verbruikt de meeste energie voor het verwarmen van het water. Kouder wassen scheelt dus enorm veel stroom.
14. Maak wat vaker gebruik van je waslijn of een droogrek. Elke droogbeurt kost ca. 1 euro dus in het kader van ‘alle kleine beetjes helpen’ kun je af en toe best een droogrek gebruiken.
Je kunt een heleboel doen om beter met je te verbruik van energie om te gaan. Harstikke goed dat je er mee aan de slag wil, of dat nou is om geld te besparen of omdat je beter met het milieu om wil gaan. Probeer niet meteen alle tips meteen te gaan uitvoeren. Kies er 2 of 3 die jij denkt te kunnen toepassen de aankomende maand. De truc zit hem in ‘niet alles tegelijk’ maar ‘kleine stapjes’.
Zet ‘m op! Succes!
Dina